top of page
line.png

LEREN DUIKEN

1511653_10208134424378280_53646586318400

Verloop duikcarrière

Hoe lang duurt het voor je vissen voor je duikmasker krijgt als beginnend duiker? Dat hangt natuurlijk af van je eigen inzet, maar in het ideale geval ben je tegen de zomer 1* duiker als je in januari start en de zomer erop 2*-duiker. Maar wat betekent 1* en 2*?

 • 1-sterduiker. Duikniveaus worden bij onze federatie met sterren aangeduid. Als je begint ben je dus een kandidaat om het eerste niveau te bereiken, de 1*. Om dit niveau te halen moet je bepaalde vaardigheden tonen in het zwembad. Dat kan al na een paar trainingen. Zo moet je onder meer 100m kunnen zwemmen en onder water je duikbril kunnen leegblazen. Vervolgens nog een theorieles en dan kunnen we bekijken of je bepaalde vaardigheden in buitenwater hebt, zoals basisnavigatie en 50m vinzwemmen. Als dat in orde is ben je na 5 duiken 1* duiker en heb je een volwaardig diploma. Je mag duiken met instructeurs of 4*-duikers en je mag (maar moet niet) naar 20m diep. Als je in januari start ben je makkelijk 1*-duiker tegen de maand mei. Op zich kan het nog sneller, maar het is soms wachten op een voldoende hoge buitenwatertemperatuur.
   

 • 2-sterduikers kunnen in principe zichzelf behelpen onder water. Ze mogen naar 30 meter diepte onder begeleiding van een 3*-duiker. Ze mogen onder bepaalde voorwaarden ook met een andere 2*-duiker het water in. Hiervoor moet je wel een zwembadexamen, een theorie-examen en buitenwaterproeven doen. Hierbij word je begeleid door onze instructeurs en trainers. Ze geven avondlessen en drillen de oefeningen tijdens de zwembadtrainingen. Zo is het halen van het 2*-niveau voor niemand een probleem. In het buitenland kan je met 2* bijna alle leuke plekken gaan bekijken. Reken op een maand of 6 om dit niveau te halen.
   

 • 3-sterduikers zijn zelfstandige duikers die duiken kunnen plannen tot 40 meter diep. Zij mogen binnen die dieptelimiet in alle omstandigheden duiken, ook bij stroming, 's nachts, bij slechte zichtbaarheid etc. Wrakken op de Noordzee zijn geen probleem meer. De proeven om hier te geraken zijn wat zwaarder uiteraard: 1000m vinzwemmen met uitrusting, duikleidingen op diepte, kompasproeven en uiteraard weer een zwembad- en theorie-examen. Het kan op 6 maanden maar de meesten doen er langer over. Reken op een jaar. Je kan ook maar aan dit niveau beginnen als je voldoende duikervaring hebt, zowel op diepte, in stroming als bootduiken.
   

 • 4*-duiker: 4-sterduikers hebben geen dieptelimiet meer. De voorwaarden en de proeven zijn weer wat zwaarder. Veel duikers stoppen bij 2* of 3*, en dat is om te genieten van het duiken ruim voldoende. Maar er zijn duikers die zich extra willen inzetten voor anderen en dan passeer je 4* op weg naar instructeur.
   

 • Assistent Instructeur: De eerste stap naar duikinstructeur. Je mag met beginnelingen duiken zodra ze 3 duiken hebben en bepaalde proeven afnemen. Door je opleiding kan je ook lessen en zwembadtrainingen geven.
   

 • I*, I** en I***: 1-, 2-, en 3* instructeurs mogen diploma's uitreiken. Je begint uiteraard pas aan dit niveau als je een ervaren duiker bent. Om aan instructeur te beginnen moet je zowel 4*-duiker als Assistent Instructeur zijn.

 • Nitroxduiker: Lucht met extra zuurstof erbij wordt nitrox genoemd. Het heeft bepaalde voordelen en in het buiteland wordt het op sommige locaties sterk aangeraden door de lokale duikscholen. Basisnitrox zit echter inbegrepen in je 1*-brevet, dus dat is in orde. Gevorderd nitrox, waarbij je met 2 gasmengsels tegelijk kan duiken, bieden wij ook aan.
   

 • Technische duikers: naast lesgeven als instructeur kan je ook de eerder technische duikrichting opgaan. Je duikt dan met verschillende gasmengsels tegelijk om sneller te decompresseren of je gebruikt een rebreather. Deze niveaus worden op federatieniveau georganiseerd, maar binnen de club kan je hier zeker meer informatie over krijgen.

1*

2*

3*

4*

AI

I

Verloop duikcarrière
37567631_10215635894025895_6413536816141

Quanta costa?

De kost voor duiken is vergelijkbaar met andere sporten waar materiaal voor nodig is zoals wielrennen.
Naast de vaste kosten (lidgeld, homologatiekosten, medisch check-up), bepaal je grotendeels zelf hoe ver je daarin gaat. We zetten ze even voor je op een rijtje.

VASTE KOSTEN

 • Lidgeld (2024): €180/jaar, inclusief buitenduikverzekering, zwembadtoegang, etc. Start je later in het jaar (september) dan betaal je meteen lidgeld voor anderhalf jaar: 270 euro. 

 • Startpakket: €40 - cursusboek, duikboek voor brevetten, logboek, medische fiche en boekje met algemene informatie over afspraken

 • Medische keuring: dat kan bij je huisarts. Vanaf 45 jaar moet je om de 5 jaar naar een sportarts voor een EKG onder belasting.

 • Basismateriaal zwembadtraining: ongeveer €150. Voor de eerste les, die we initiatie noemen, kan je gratis duikbril, loodgordel, snorkel en vinnen van de club gebruiken. Pas wanneer je zeker bent dat duiken iets voor jou is en je lid wordt, schaf je je eigen materiaal aan. 

 • Homologatiekosten voor brevetten: €140,83 voor het eerste niveau, 73.23 € voor niveau 2. Die kosten gaan naar de nationale federatie want zij leveren het internationaal erkende diploma af. 

 • Kosten duiklocaties: afhankelijk van de locatie. In Zeeland duik je gratis, steengroeves vragen een kost rond €5 à €8 per duik en voor de put van Ekeren reken je €15 voor een duikvergunning per jaar. (Prijzen kunnen indexeren).   Die laatste heb je in elk geval nodig, want daar vinden de opleidingsduiken plaats.

 • Vullen duikfles: een paar euro per vulling (voor elke duik).

UITRUSTING BUITENDUIKEN

 • Die heb je pas nodig wanneer de zwembadtrainingen achter de rug zijn. Er is materiaal dat je van de club kan huren, en materiaal dat je zelf moet kopen. De kostprijs is moeilijk te geven, the sky is the limit. Maar reken op een paar honderd euro om te starten. De ervaren duikers helpen je met plezier op weg. 

 • Duikpak: zelfs in de zomer is het water te koud om in je zwembroek te duiken. Een neopreen pak beschermt je tegen het koude water. Hoe dikker het pak, hoe vroeger in het seizoen je kan beginnen duiken. Reken op 7mm dik of een dubbele 5mm, dat ligt rond de 250-400 euro. De pasvorm is veel belangrijker dan het merk, het moet goed aansluiten.

 • Laarsjes en handschoenen: enkele tientallen euro.

 • Een masker en snorkel heb je al van het zwembad.

 • Buitenwatervinnen: €40 à €200.

 • Persluchtfles, drijfsysteem (duikvest, jacket of wing) en ademautomaten: die huur je van de club voor 5 euro per week. Zelf kopen kan natuurlijk ook, maar is in het begin niet nodig.

 • Duikcomputer: ook niet nodig in het begin, maar op termijn wel: eentje  die duiktijd en diepte aangeeft en berekent hoe snel en tot waar je mag stijgen. Een eenvoudig maar prima model kost een 200 euro, maar dat kan flink oplopen als je veel opties wil.

 • Een kompas: €60 à €100 euro.

 • Duiklamp: een eenvoudig maar goed model kost ongeveer 100 euro.

Quanto Costa?
11850437_10207201034324112_9179978745142

Duiken in België en Nederland

Als club gaan we regelmatig duiken in België en Nederland. In ons land zijn dat bijvoorbeeld het stuwmeer Barrage de l'Eau d'Heure, de steengroeven in de Ardennen of de zandgroeve in Ekeren. Als club organiseren we duiken in het weekend en in de zomer ook op avonden. Eenmaal je meer ervaren bent, vraag je gewoon je vrienden om samen te gaan duiken. En denk maar niet dat het hier saai is. De soortenrijkdom van het Zeelandse onderwaterleven is even groot als dat van de Middellandse zee.

Aan de kust van de Oosterschelde zijn tientallen plaatsen waar gedoken kan worden: met en zonder stroming, diep en ondiep. Ook het Grevelingenmeer is een favoriete duiklocatie. De oude rotten vertellen je er graag meer over.

Duiken in België en Nederland
bottom of page